Trebbiano, vagy ahogy a környékbeli klónt nevezik: procanico és grechetto szőlőfajták házasítása. A szőlőfajták külön kerültek feldolgozásra, természetes ülepítés után kontrollált hőmérsékleten történt az erjedés. Házasítás után szintén tartályban töltött pár hónapot palackozás előtt. Friss, citrusos illat, rengeteg sárga héjú almával, körtével, ami a kortyban szintén visszatér egy hosszú, ásványos zárással.
Az Antinori pugliai birtokának egyetlen fehérbora, Salento északi részéről. A beérkező szőlőt roppantás után 10 fokon 24 óráig hidegen áztatják a több zamat és aroma kinyerése érdekében. Élénk, frissítő sav, almás, barackos illat, visszafogott déligyümölcsök. Egyensúlyos, jó ivású chardonnay.
Színe élénk szalmasárga zöldes tükröződésekkel. Illata kiterjed a szőlőre jellemző rozmaring aromáitól a bodza virágokig, fehér pépes gyümölcsökig és licsiig. Íze eleinte lágy, majd zamatos és élénk, jó szerkezetű, kiváló alkohol-egyensúlyú. Az aromák tartóssága kellemessé teszi az italt, enyhe és jellegzetes kesernyés jegyet hagy maga után.
Karakteres, minőségi bora azonnal felismerhető keserűmandulára emlékeztető finom zamatáról. Savai harmonikusak, íze hosszan tartó. Hideg sültek, szendvicsek, halászlé és borjúételek mellé ajánljuk fogyasztani.
Régi álmunk valósult meg ezzel a viognier-val, amely a Kisfrancia nagytestvére. Nem titok, az egyik kedvenc fajtánk, amelyet most szeretnénk más stílusban is megmutatni fogyasztóinknak. Illatában és ízében őszibarack, gyömbér, egzotikus fűszerek.
Sauvignon blanc-unk egyszerre hordoz magában elegáns aromákat és vad vegetális jegyeket. A zöldes, csalános, mentás jegyeket érett savak egyensúlyozzák ki. Az érettebb alapanyag, enyhe mediterrán beütést kölcsönöz a bornak. A korty egyszerre friss és zamatos. Irányított erjesztés acéltartályban, majd rövid tartályos érlelés után kerül palackba.
Élénk zöldfehér szín, muskotályos virágos rétre emlékeztető intenzív illat jellemzi. Zamataiban élénk savak és a frissen szedett szőlő jegyei mutatkoznak. Népszerű beszélgetos, társasági bor. Gyümölcsös húshoz, halakhoz, előételekhez párosítják
Kiváló arányaival sokunk kedvence volt a teljes 2023-as Béla és Bandi sorban. A fajtára jellemző gyógynövényesség most kevésbé jellemzi, aromájában sokkal inkább zöldes, bodzavirágos, már-már „szovinyonos”. Zamatos, érett, élvezetes szürkebarát.
Megérkezett a Tricollis Fehér várva várt 2022-es évjárata. A borvidék tradicionális szőlőfajtái, olaszrizling, rajnai és fűszeres tramini némi pinot blanc-nal és királyleánykával kiegészítve. Gyümölcshangsúlyos, gazdag fehérbor, amiben az élénk savakon túl felfedezhetjük a termőhelyre jellemző ásványos jegyeket is.
Ropogós, gyümölcsös, de mégis komplex sauvignon blanc, stílusban az újvilági és a loire-i sauvignonok origóján helyezkedik el. A szőlő a Balaton déli partján, Lelle szomszédságában, lösz talajon terem. Természetesen készült: kézzel, ládába szüreteltük, kíméletes feldolgozást követoen hidegen erjesztettük részben acéltartályban, részben pedig Speidel-féle erjesztő tojásban, finomseprőn, organikus élesztővel. A szépen lekerekedett bort 6 hónapnyi érlelést követően palackoztuk.
A Szent György-hegyen nagy múltra tekint vissza a szőlőfajta, már az 1700-as évekből is találni feljegyzéseket. A területi adottságoknak köszönhetően ásványos, de mégis krémes karakter, részben spontán, részben helyi élesztőkkel erjesztve, majd tartályban és minimális része hordóban érlelve. Citrusos, visszafogott illat, vibráló savérzet, kajszibarack, zöld alma, hosszú lecsengés.
Spontán erjedt, fele tartályban, fele pedig tölgyfahordókban pihent a házasításig, ezután került palackba. A tartályos rész a frissesség, a primor jegyek megőrzésére szolgált, míg a hordós érlelés szépen lekerekítette a savakat és plusz rétegekkel gazdagította a bort. Aromatikájában megjelenik a vulkanikus talaj által érzékelhető ásványos jelleg, a citrusok, az alma és a körte, valamint a finom, mandulás lecsengés.
A „szupersztár” világfajta, Sike Balázs terroir sorozatából. A termőterület Lesencefalu, talaja lösz. Érlelés 30% újtöltésuűmagyar tölgyhordóban. Elképesztő komplexitás, egyszerre telt, krémes és feszes savú, elegáns hordóhasználattal.
Könnyed, fehér házasítás olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc hangsúlyával. A kézzel szüretelt érett szőlő tartályban erjed és pihen a február eleji palackozásig, ezzel megadva az idot az ízek teljes kibontakozására. Fehér szirmú virágok, grapefruit, őszibarack és licsi. Közepes test és csupa lendület.
16-17 éve szinte ugyanaz a recept: chardonnay, sauvignon blanc és olaszrizling. Ezúttal a házasítás majd’ fele chardonnay, másik nagy része sauvignon blanc, kevés olaszrizlinggel. Olajos korty, fehér virág, őszibarack, rétegzett, széles íz a finomseprős érlelés miatt.
A RAW/ka (ejtsd róka) család tagja az organikusan művelt móri ezerjónkból minden mentesen készített, derítetlen, szűretlen, magyar tölgyfa hordóban spontán erjesztett borunk. A gyümölcs és a hordó fűszeres játéka, igazi móri lendület, vibrálás, élet van benne.
Az etyeki borvidék egyik legmeghatározóbb fajtája, egyben Birtokunk zászlóshajója. Egyedi stílusú bor, ami a hordós érlelés és az összetett erjesztés technológia közös eredménye. A cél mindig, hogy egyszerre legyen jelen a könnyed trópusi gyümölcsös harmónia és a komplex, érlelt test, az elegáns savgerinc.
A birtok egyik legfontosabb fajtája, Légliék szerint ez mutatja meg igazán, mire képes a régió. A borhoz magas mésztartalmú agyagtalajú területrol szüretelték a szőlőt, majd 100%-ban tartályos tételként készítették el, és 10 hónapot érlelték palackozás elott. Ropogós, friss, zöldalmás illatkarakter, a korty vibrál, kezdetben primor gyümölcsös jegyek, zöldalma, lime, barack dominál, lecsengésben édeskés karakterrel.
A harsány, ropogós rizling stílusból kilépve most a korty tartalmasabb, az ízek érettebbek, az összkép kerekebb a tavalyinál. A művelés organikus, a szüret kézi, az erjesztés hűtött, tartályos és reduktív.
Bár a fajta nagyrésze már a pezsgők alapját képezi Sauskáék tokaji birtokán, egy év kihagyás után ismét elkészült a tokaji pince egyik klasszikusa, a zöldcímkés chardonnay. Gazdag, sokízű, lendületes bor, barack, alma, akácméz, sárgadinnye, kamilla és finom kövesség. Kizárólag reduktív érlelés, finomseprőn pár hónapig.
Szepsy István, a száraz furmint, a terméskorlátozás és a klasszifikáció úttörőjének birtokbora, Mád, Tállya, Tarcal alacsony tőketerhelésű szőlőibol házasítva. A különbözo termőhelyekről származó alapanyagoknak köszönhetően az ásványosság, a teltség és a gyümölcsök épp tökéletes arányban jelennek meg a borban. Intenzív karakter, illatában körte, alma és méz aromái, ízében citrusosság, vastag, krémes szerkezet és ásványosság.
Héjonerjedés 15 napig, majd az almasavbontás következik. Ezután a bor rozsdamentes acéltartályban tölt kb. 6 hónapot. Ezt követi egy 6 hónapos hordós érlelés. Rubinvörös szín jellemzi gránát felhanggal, az orrunkban erős, hosszú, gyümölcsös illatokkal találkozunk. Testes, csersavakban gazdag és jól kiegyensúlyozott szerkezetű. Egy fiatalos, mondhatni divatos hangulatú és nagyon jó ár-érték arányú bor.
A primitivo röviden érlelt „hordómentes” iskolapéldája, benne minden illattal és ízzel, ami miatt a fajtát ennyien keresik: piros gyümölcs, feketecseresznye, édesgyökér, lágy és hosszú ízű korty.
Érzékszervi jellemzők: Ragyogó rubinvörös szín, ibolya árnyalatokban gazdag. Illatát a marasca meggy, szilva és bogyós gyümölcsök intenzív és magával ragadó jegyei jellemzik. Ízében lágy és kiegyensúlyozott ízvilágot mutat, a piros gyümölcsök jegyeivel, kiegyensúlyozott fűszerekkel és édes tanninokkal, amelyek hosszú és kellemes lecsengést kísérnek.
Érett és sűrű szövésű, elegáns chianti az 1928-as alapítású Villa Antinori birtokról. Modern, mégis kiforrott stílus: 90% sangiovese, 10% cabernet sauvignon, 15 hónapig kis méretű, részben új francia tölgyfahordókban érlelve. Illatában édes fűszerek, földesség, ízében érett szilva, lendületes savak, finoman poros tannin.
A színe sötét, de világos rubin refl exszel. Az illatok karakteresek, intenzív gyümölcsös, rengeteg szeder, cseresznye, eros herbális vonal, fahéj, szegfuszeg, kakaó, édesgyökér és egy érdekes ásványi érintés érezheto. Kóstoláskor nagy testet mutat, kiegyensúlyozott meleg érzést ad, kellemesen diktált alkoholtartalmú, megfelelő frissességgel. A tanninok puhák és nagyon hosszú, kitartó lecsengésűek.
A területre jellemző vörös szín a vasoxidnak, illetve az igen alacsony átlagos csapadék mennyiségnek köszönhető. A bor szilva, cseresznye lekvár, dohányos jegyeket mutat első pillanatban, majd tovább nyílik boros, mandulás karakterrel. Nagyon krémes textúra, a végén kakaó, kávé és kevés vanília.
A Barolo mellett Piemonet másik ikonikus bora a Barbaresco, a korábbinál mindig eggyel femininebb, filigránabb szerkezetű. 2019 hűvös évjárat volt, csapadékos tavasszal, így elnyúlt az érés időszaka is. Viszonylag későn, október elején kezdődött a szüret, végül szépen beérett, jó tartalmú termés érkezett a pincébe.
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Blauburger, Kékfrankos házasítása. Kifejezetten tartalmas, mellette elegáns, gyümölcsös vörösbor. Erdei gyümölcsökre emlékeztető ízvilága és lendületessége alkalmassá teszi fűszeresebb, zsírosabb ételekhez való társításra.
A pince egyik kedvenc fajtája, igazi Heimannos karakter. A Bati Kereszt monopol dulojérol szüretelt szőlő, a szokásosnál késobb leszedve, viszont a megszokottnál rövidebb, 16 hónapig érlelve vegyesen ászok és barrique hordóban. Illatban cassis, feketecseresznye, mély, sűrű, málnás-meggyes, gazdag, vastag korty.
Élénk rubinvörös szín, illatban fűszeresség, ánizs és fehérbors, piros bogyós gyümölcsökkel. Friss, roppanósan gyümölcsös korty. A pince alap vörösbora, 8 hónapig érlelve harmadtöltésű tölgyfahordóban és tartályban.
Izgalmas és termőhelyi, burgundi stílusú Pinot Noir a mészköves altalajú, löszös Kis és Nagy Látó-hegy dűlőkből. Többlépcsos kézi szüretet követően - a gyümölcsös jegyek megőrzése érdekében – tartályban, irányítva erjesztve, majd 15 hónapig magyar és francia tölgyben érlelve, 30%-ban új hordóban. Illatában hűvösség és meggy, ízében málna, szamóca. Nagy pohárból, pincehidegen mutatja legszebb arcát.
Egy best buy cabernet sauvignon a villányi Csillagvölgy-dűlőből. Erjesztés acéltartályban, érlelés 16 hónapig 80%-ban nagy ászokhordóban, 20%-a többedtöltésű barrique hordóban. Mély, bíborvörös szín, illatban és ízben is fekete bogyós gyümölcsök, cigánymeggy és szilva, bors és hordófűszerek.
Fele merlot, a másik felén a két cabernet-fajta osztozik egyenlő arányban. 225 literes új és használt Trust hordókban érlelve 14 hónapig. Danitól megszokott markáns fahasználat, édes fűszerek, füst, testes, hosszú korty, kiváló egyensúly. Az elmúlt évek egyik legjobban sikerült Loliense, amit az egyéves palackérlelés finomított tökéletesre.
A 2022-es évjáratban is a hangsúly a hordón és az érett gyümölcsökön, a precíz borkészítés a fajta újvilági stílusa irányába hangolva. 50% új és 50% másodtöltésű 228 literes magyar hordókban érlelve 10 hónapig.
Villány déli lejtőjén szőlőink ölelik körül a Kovillát, amely hosszú ideje tanúja a borvidék fontos eseményeinek – ez az épület ihlette válogatásunkat. Illatában az édes fűszerek keverednek az érett, erdei gyümölcsökkel. Telt, bársonyos zamatú és intenzív, hosszan tartó ízű vörösbor.
Mélyvörös szín, szélein lila reflexekkel. Kávé, kakaó, szárított gyümölcs illata. Koncentrált ízek, érett tanninok és gyümölcsösség halmozódik fel a hosszú lecsengésében. A savkarakter szépen támasztja alá a bor kerek szerkezetét.
Mély, rubinvörös szín, illatában rengeteg fekete bogyós gyümölcs. Érett szilva, szeder, feketecseresznye, mellette édes hordófűszerek, mint a vanília, fahéj, szegfuszeg. Robosztus, lédús vörösbor, komoly beltartalmi értékkel.
Mély bíbor szín, illata piros és fekete bogyós gyümölcsöket tükröz, amit a hordófűszerek aromája követ, leginkább bors, dohánylevél illata bújik meg. Kóstolva a bor ízgazdag fűszerességgel igazolja az illatban ígért jegyeket, a sokrétű, telt kortyban cseresznye, szegfűszeg emelkedik ki. Feszes de egyensúlyos savérzet mellett puha tanninszerkezet, a közepesnél nagyobb test és hosszú lecsengés jellemzi, melyet édes érzet követ.
Kizárólag kiemelkedő évjáratokban készül ez a bor a pincénél, tisztán syrah-ból. Az alapanyag két dűlőből érkezik: az Iván-völgyi terület közvetlenül a pince és feldolgozó mellett helyezkedik el, a völgyben uralkodó mikroklíma képes tökéletesen beérlelni a szőlőt, sűrű alapanyagot adva. A Bati-keresztnél található monopol ültetvény könnyedebb házasításával tökéletes egyensúlyú bor készül. Jól felismerhető a fajtára jellemző borsos, fűszeres illat, a sűrű textúrájú kortyban ánizs, szegfűszeg, hosszú lecsengés.
Cabernet sauvignon alapú házasítása a cabernet franc és merlot fajtákkal az Ördögárok, Konkoly és Kopár dűlők szőlőiből. Mély rubinvörös, feketeribizli, kakaóbab és fekete csokoládé aromákkal. Kortya eleven és vibráló, intenzív gyümölcsösséggel, elegáns és izgalmasan fűszeres lecsengéssel.
Az apátság ikonikus bora, amely az egyik legjobban várt bor a magyar palettán minden évben. A fajták közötti arány eltolódott a merlot javára (80% merlot, 20% cabernet franc). A korty teltebb, a mediterrán jegyek kerülnek a fókuszba, az illatot és a korty elejét a merlot jegyei határozzák meg, a háttérben azonban ott van, és a bor gerincét szilárdan adja a cabernet franc. Élő, izgalmas, nagyon sűrű és hosszú bor.
Ez a „provence-i stílusú” rozé nagyon halvány rózsaszín színű. Illatában eper, frissen vágott görögdinnye és rózsaszirom üde aromái, ízben ásványos jegyek érzodnek. A bor frissítő savú, amely harmóniában van a gyümölccsel, jól lekerekített. Hosszú és intenzív lecsengése egy páratlan eleganciájú rozé jellegzetessége.
A pince klasszikus rozéja a Kishegyről, főként löszös talajról, melyben a bordói fajtákat kékfrankos egészíti ki. A kézi szüretet és a tartályos irányított erjesztést rövid finomseprőn érlelés követte. Szamócás, ribizlis, finom savval, hosszú ízzel. Egy igazi nyarat idéző vidám balatoni rozé.
Kékfrankos, syrah, merlot házasítás 100%-ban saját szőlőből, precíz, tudatos munka a pincében, reduktív iskolázás. Halvány szín, finom savak, szamóca, barack, frissesség, elegancia.
35 éves tőkékrol szüretelt furmint, hárslevelű és sárgamuskotály aszúsodott szemeiből készült desszertbor. Halványarany szín, illata friss, trópusi gyümölcsökkel, aszalt barackkal teli. Gazdag, ásványos, a savcukor kettősének játékossága teszi izgalmassá, teltté a kortyot.